Tuesday, December 2, 2014

Stresul din mintea noastra si razboiul din lumea celulelor (2)

In acest post va prezint un nou fragment din noua mea carte Stresul din mintea noastra si razboiul din lumea celulelor, lansata acum 2 saptamani cu ocazia targului de carte Gaudeamus (vezi poza).





" Nu este ceva nou faptul cӑ Psihologia este o continuare a curentului filosofic intitulat “filosofia minţii”, apӑrut prima datӑ ȋn Grecia anticӑ. Ȋnsӑ ȋn continuare ea este doar o disciplinӑ descriptivӑ şi nu explicativӑ deşi au trecut 300 de ani de cȃnd Immanuel Kant remarca acest lucru. De la ȋnfinţarea ei oficialӑ şi pȃnӑ ȋn ziua de astӑzi, Psihologia a cules un munte de date privind timpi de reacţie, cuvinte memorate, stiluri decizionale sau de rezolvare a unor probleme, stiluri de ataşament şi de reacţionare faţӑ de diverse situaţii. Dar deşi foloseşte aparaturӑ modernӑ precum şi procedee statistice avansate, psihologia experimentalӑ are o mare problemӑ ȋn a explica rezultatele pe care le obţine. Acest lucru se datoreazӑ folosirii şi ȋn ziua de azi ȋn scop explicativ a facultӑţilor mentale inventate de filosofii antichitӑţii şi ignorarea datelor privind construcţia şi funcţionarea creierului. Mai mult, o bunӑ parte a specialiştilor din ziua de azi ȋncӑ interpreteazӑ activӑrile observate ȋn studiile RMN prin intermediul calitӑţilor sufletului inventate acum 2000 de ani şi localizate de fapt, la acea datӑ, ȋn inimӑ ca sediu al sufletului. De aceea, ea este mai degrabӑ o disciplinӑ descriptivӑ care observӑ, grupeazӑ datele şi stabilieşte diverse corelaţii ȋntre ele dar datoritӑ instrumentelor folosite precum şi a paradigmelor de interpretare nu are acces la cauzele fenomenelor observate. 
Creierul s-a dezvoltat pentru a coordona acţiunile organismului, ȋn special ca rӑspuns la mediul aflat ȋn schimbare. De aceea, el este structurat ca şi conexiuni ȋntre partea senzorialӑ şi cea motorie. Creierul este ȋn sens larg un organ senzorio-motor de navigare ȋntr-un mediu aflat ȋn permanentӑ schimbare. El permanent ȋnvaţӑ, reȋnvaţӑ şi ȋşi modificӑ arhitectura ȋn funcţie de aceste procese de ȋnvӑţare. De aceea, şi-a dezvoltat mecanisme speciale care sӑ ȋi permitӑ adaptarea rapidӑ la schimbӑri prin ȋnvӑţare. Unul dintre acestea este eroarea ȋn predicţie care apare ȋn cadrul reţelelor dedicate ȋnvӑţӑrii instrumentale (sau operante), dar şi ȋn cazul altor reţele care au rolul de a ȋnvӑţa relaţii cauzale şi succesiuni temporale. Eroarea ȋn predicţie poate fi atȃt pozitivӑ cȃt şi negativӑ şi este esenţialӑ ȋn adaptarea rapidӑ la schimbare. Este important de spus cӑ acest semnal se declanşeazӑ ȋn cadrul reţelelor implicate ȋn ceea ce numim ȋn mod tradiţional planificare, luarea deciziei şi procesarea feedback-ului guvernȃnd astfel modul ȋn care ne formӑm o pӑrere despre lumea din jur şi modul ȋn care ne structurӑm acţiunile. Ȋn aceastӑ carte am arӑtat cӑ ea merge mult dincolo de ce se credea ȋn teoriile ȋnvӑţӑrii, fiind rӑspunzӑtoare de emoţii, stres, anxietate şi chiar de neurodegenerare.
De ce trebuie sӑ ştim aceste lucruri? Au ele vreo importanţӑ practicӑ pentru un psiholog, sau psihiatru? Aşa cum am arӑtat ȋn ultimul capitol patologia psihiatricӑ este ȋn mare mӑsurӑ cauzatӑ sau mӑcar relaţionatӑ cu alterӑri ȋn reacţia la stres a celulelor, conducȃnd la inflamaţii, stres oxidativ, distrugerea ADN-ului, ȋmbӑtrȃnirea prematurӑ a celulelor şi diverse tulburӑri hormonale şi ale factorilor de creştere. Un element important ȋl constituie prevenţia – am aflat multe despre stilul de viaţӑ şi cel de parenting care protejeazӑ creierul de apariţia unor boli, mai ales ȋn timpul copilӑriei şi adolescenţei. Mai mult, se pare cӑ unele manifestӑri dintre cele de mai sus se pot constitui ȋn biomarkeri de identificare precoce a bolilor, ceea ce ar asigura un mai mare succes al tratamentului. Iar ȋn ce priveşte tratamentul, se pare cӑ rӑspunsul celulelor nervoase la tratament medicamentos dar şi psihoterapeutic depinde de starea ȋn care se aflӑ mecanismele de plasticitate, mecanisme care pot fi influenţate pozitiv prin tehnici specifice."  

5 comments:

  1. Bună ziua, am participat la conferința „Neuro-arhitectura şi clӑdirile sӑnӑtoase”. Ați spus atunci că puteți împărtăși cu participanții suportul (ppt.) prezentării. Îl găsesc undeva sau mi-l puteți da, vă rog?

    ReplyDelete
  2. BUna Hera
    Daca imi dai o adresa de e-mail iti trimit prezentarea. Multumesc pentru interes.
    Dragos

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Buna seara! Imi puteti trimite (bogdan.marinita@gmail.com) si mie prezentarea sustinuta in cadrul conferintei? Sunt implicat intr-un proiect care presupune crearea unei "camere de liniste" care va implica proiectii video si audio pentru reducerea efectelor chimioterapie la copii, la viitoarea extensie a spitalului de pediatrie Marie Curie din Bucuresti si caut imbunatatire proiectului actual. Multumesc!

      Delete
  3. Buna seara, ma intereseaza indeosebi subiectul abordat de dumneavoastra si mi-ar placea sa aflu mai multe despre acesta tema aplicata in domeniul arhitecturii.

    Va las adresa de contact: pavelreea@yahoo.com

    Va multumesc frumos!

    ReplyDelete